Colofon

Med-Raad B.V. Als het gaat om een deskundig en onafhankelijk advies!


Design

Deze website is gemaakt met behulp van het CSS-framework Foundation, versie 5. Deze website is gebouwd om bekeken te worden in Firefox, Safari, en Opera. Helaas is de ondersteuning vanuit Internet Explorer niet optimaal.

website security This website is hosted Green - checked by thegreenwebfoundation.org ×

Diclaimer

Med-Raad B.V. Als het gaat om een deskundig en onafhankelijk advies!


Uitsluiting aansprakelijkheid

Hoewel Med-Raad B.V. met de grootst mogelijke zorgvuldigheid let op de juistheid en de volledigheid van de op de internetsite verstrekte gegevens en informatie, kan geen garantie worden gegeven of belofte worden gedaan dat deze gegevens en informatie vrij zijn van fouten of omissies. Aan publicaties of informatie op deze website kunnen dan ook geen rechten ontleend worden.

De gegevens op deze internetsite kunnen niet worden gezien als een aanbod of een professioneel advies. Alle aansprakelijkheid met betrekking tot nadeel of schade, direct dan wel indirect, ten gevolge van het gebruik van of het vertrouwen op de gegevens en informatie ontleend aan deze internetsite, inclusief nadeel of schade veroorzaakt door virussen, foutieve of onvolledige gegevens of informatie, is uitgesloten voor zover is toegestaan bij wet en rechtspraak. Med-Raad B.V. is ook niet aansprakelijk voor schade volgend uit de onmogelijkheid de internetsite te gebruiken.

Volledige disclaimer ×

Zie ook:


Voor u gelezen


mei
2016

25

SOLK ook na 2 jaar nog voelbaar

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde schrijft men dat in een onderzoek van het EMGO-instituut patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten na 2 jaar nog steeds een grotere kans hebben op ziekteverzuim en beperkingen. Deze kans bleef bestaan ook na correctie voor angst en depressie.
Men volgde 1455 patiënten gedurende 2 jaar. De deelnemers hadden vast werk, waren rond de 40 jaar oud . 65% was vrouw.
Een depressie leverde een grote bijdrage aan het hebben van beperkingen. De kenmerken van de baan hadden grote invloed op (langdurig) verzuim.

Ga naar het artikel.

mei
2016

18

Wielrenners vaker letsel

VeiligNL (https://www.veiligheid.nl/) heeft onderzoek gedaan naar het aantal wielrenners dat op de Spoedeisende Hulp belandt is. Dit aantal is in vier jaar tijd meer dan verdubbeld. In 2014 belandden er meer dan 5.000 wielrenners na een ongeluk op de eerste hulp. In 2010 waren dit er nog 2.000.
Racefietsers rijden vaak met meer dan 40 kilometer per uur over de weg. Daardoor vallen ze relatief hard hetgeen kan leiden tot ernstig letsel, zoals gebroken sleutelbenen, ingeklapte longen, of hersenschade.
Doordat racefietsers vaak ernstig letsel oplopen zijn ze nummer 1 als het gaat om de medische kosten van sportblessures; een behandeling van een gevallen wielrenner kost gemiddeld 2.900 euro.

Ga naar het artikel.

mei
2016

12

Franse artsen; burn-out is geen ziekte

In het blad Arbo van april 2016 stond een heel klein stukje over een onderwerp dat al vaker tot hevige discussies heeft geleid. Burnout. Franse artsen menen dat burn-out geen ziekte is. Ze erkennen wel het bestaan van de klachten maar menen dat symptomen zo uiteenlopen dat ze lijken op verschillende aandoeningen.
Dit past wel bij uitspraken die ik sprekers uit het veld van de psychiatrie en psychologie hoorde doen tijdens een symposium in maart 2016. Ook daar werd gepleit voor een andere indeling van de klachten.
Binnen de bedrijfsgeneeskunde en zeker binnen de verzekeringsgeneeskunde zijn regelmatig discussies over het (h)erkennen van ziektes met een zeer uiteenlopende symptomen. Vaak hebben deze aandoeningen vanuit de behandelende hoek een naam gekregen, maar lijkt het toch te gaan om een diversiteit aan aandoeningen. Helaas is de geneeskunde geen exacte wetenschap en moeten we afstappen van het idee dat we in de geneeskunde alles in hokjes kunnen stoppen en er een eenduidige diagnose op kunnen plakken.

Ga naar Arbo.

apr
2016

26

Shakespeare; bedenker van manager

Nu eens geen stukje over de geneeskunde (bedrijfsgeneeskunde of verzekeringsgeneeskunde), ook niet over geneeskunst, maar over echte kunst. Als verzekeringsarts moet je vaak afwegen welke woorden je gebruikt en hoe. Het blijkt dat Shakespeare indien hij dat nodig had gewoon nieuwe woorden bedacht voor zijn toneelstukken. Konden wij dat soms ook maar.
Afgelopen zaterdag was de 400ste sterfdag van Shakespeare. De NOS besteedde daar aandacht aan met een artikel over wat hij de Engelse taal en de rest van de wereld heeft gebracht. Er wordt in het artikel van de NOS genoemd dat hij duizenden Engelse woorden heeft bedacht en dat die nog steeds worden gebruikt. Veel van die woorden zijn op hun beurt weer terecht gekomen in het Nederlands.
Voor wie geïnteresseerd is in de herkomst van het woord manager: lees “A Midsummer Night’s Dream”.

Ga naar het artikel.

apr
2016

6

Is arts aansprakelijk voor een onveilig implantaat?

Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160(12/13):D25

In het NTvG van 26-03-2016 stond een artikel waarin een jurist gezondheidsrecht en medische aansprakelijkheid inging op de regels rond aansprakelijkheid van artsen bij gebruik van en implantaat dat onveilig blijkt te zijn. Recente voorbeelden roepen de vraag op of men wel kan vertrouwen op de veiligheid van implantaten. Een CE-markering geeft geen veiligheidsgarantie en sluit aansprakelijkheid niet uit. Een arts kan aansprakelijk zijn als hij/zij wist van een gebrek van het gebruikte implantaat.

Ga naar het artikel.

mrt
2016

30

Ziekteverzuim winkelpersoneel naar recordhoogte

Dit kopt vanmorgen de site van de NOS (http://nos.nl/artikel/2096061-ziekteverzuim-winkelpersoneel-naar-recordhoogte.html). Volgens het landelijk onderzoek genoemd in dat artikel hebben werknemers te maken met zware druk (wegblijvende klant), een onzekere toekomst, en het ontbreken van baangarantie en verveling. Deze elementen zijn een oorzaak voor een lagere verzuimdrempel, waardoor mensen zich sneller ziek melden. Er zijn opties de verzuimdrempel te verhogen. Wilt u weten wat de bedrijfsarts van Med-Raad voor u kan betekenen, kijk op www.med-raad.nl.

Ga naar het contactformulier.

mrt
2016

23

Lange werkdagen niet gerelateerd aan verhoogd risico op kanker

Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:C2919

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde van 19 maart 2016 stond een samenvatting van een onderzoek gepubliceerd in het Br J Cancer (2016; online 18 februari). Uit dit onderzoek bleek dat het onwaarschijnlijk is dat lange werkdagen het risico op kanker verhogen. Bij een populatie van 116462 werkenden vond men geen verband tussen de werktijden en het risico op het ontstaan van kanker.
Wel schreef men dat in eerdere studies was gevonden dat lange werkdagen nadelige gevolgen hebben voor het ontstaan van hart- en vaatziekten en voor het ontstaan van diabetes mellitus type 2. Tevens werd geschreven dat er in eerdere studies nadelige gevolgen waren gevonden voor angststoornissen. Slaapstoornissen, depressies en het optreden van arbeidsgerelateerde ongevallen.

Ga naar het artikel.